Oyun Hakkında

2004 – 2019

Mustafa Kemal’e âşık iki kadının duygularını, çelişkilerini, pişmanlıklarını, farklılıklarını, benzerliklerini ve vazgeçemedikleri büyük sevdalarının aynı sahneye taşındığı ödüllü oyun“Fikriye ve Latife – Mustafa Kemal’i Sevdim”; Saatçi’nin hem oyunculuk, hem de yazarlık konusundaki müthiş yeteneğini ortaya koyuyor. Modern bir sunumla kurgulanan oyunda; epik ve dramatik anlatıma müziğin yanı sıra Saatçi’nin muhteşem koreografisi ile danslar eşlik ediyor.

Dilruba Saatçi’nin, zaman içinde unuttuğu Türkçe'sini ilerleterek 2004 yılında kaleme aldığı “Fikrîye ve Latife, Mustafa Kemal’i Sevdim” isimli oyununun dünya prömiyeri aynı yıl Berlin’de gerçekleşti. 2006 yılında İstanbullu izleyicilerle buluşan oyun, Türkiye’nin birçok kentinde 100’ü aşkın salonda sahnelendi. VIII. Lions Tiyatro Ödülleri’nde Tek Kişilik Prodüksiyon Ödülü’ne layık görülen, 2009 yılında ise TBBM Başkanı Köksal Toptan’dan tiyatro dalında başarı plaketi alan Dilruba; Türkiye’nin yakın tarihi için çok önemli iki kadının aşk mücadelesini tiyatro sahnesine taşıyor.

“Fikrîye ve Latife, Mustafa Kemal’i Sevdim”, farklı kültürlerde ve sosyoekonomik şartlarda yaşayan, ortak noktaları Mustafa Kemal’e duydukları aşk olan iki kadını modern bir yorumla, müzik ve dans eşliğinde tiyatro izleyicisine aktarıyor. Romantik, zarif, akıllı, çalışkan, hasta ve Mustafa Kemal’e olan aşkında gerçek dışı düşünen Fikriye Hanım karakteri ile kendinden emin, eğitimli, cesur, kıskanç, zaman zaman verdiği sert tepkiler yüzünden pişmanlıklar yaşayan, aşkını istediği gibi iletemeyen Latife Hanım karakterleri arasında ustalıkla geçiş yapan Dilruba Saatçi; iki kadının yaşadıklarını taraf tutmadan anlatıyor.

 

· Türkiye’deki ilk oyununda, Ankara Anatolia Kültür Merkezin’ de 2.500 kişi tarafından izlenmiştir.

· İstanbul: Afife Jale Sahnesi, Profilo, CKM, Kozi, Tiyatro Hal, Tiyatro Maan, İstek Okulları, İstanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği, Altı Nokta Körler Derneği, Kadın Adaylarını Destekleme Derneği, Ankara: Anatolia Gösteri Merkezi, Çayyolu Tiyatrosu Cüneyt Gökçer Sahnesi, Karamürsel: Deniz Komutanlığı, Bodrum: Atatürkçü Düşünce Derneği olmak üzere; Antalya, Samsun, Edirne, Yalova, Aydın, Söke, Didim, Kuşadası, İzmir, Berlin’ de sayısız oynanmıştır.

Ayrıca;

· Görme engellilere özel tasarlanarak “Altı Nokta Körler Derneği” için sergilenmiştir.
· 2006 yılından itibaren “Ziyaretçi defteri” tutulmaktadır.
· “Fikrîye ve Latife, Mustafa Kemal’i Sevdim” oyunu ve Dilruba Saatçi, 2007–2008 sezonunda VIII. Lions “Tek Kişilik Prodüksiyon / Oyun(cu)” Ödülüne layık görülmüştür.
· 2009 sezonunda Afife Jale Tiyatro Ödüllerinde “En İyi Kadın Oyuncu” dalında aday gösterilmiştir.
· 2009 yılında TBMM Başkanı Sayın Köksal Toptan’ın elinden tiyatro dalında “başarı ödülü” almıştır.



· 2010 yılında Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği tarafından yılın ’’ Önder Türk Kadını’’ seçilerek onurlandırılmıştır.
-Haldun Dormen, İstanbul Prodüksiyonun süpervizörlük görevini üstlenmiştir.
-Yıldız Kenter Dilruba ‘yı ayakta alkışlaması ve kendisi ile tanışmak istemesi tiyatro camiasında büyük yankı yapmıştır.
-Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe oyun sonrası sahneye çıkmış ve Dilruba’yı tebrik etmiştir.
-Latife Hanım’ın öz yeğeni Mehmet Sadık Öke, defalarca oyun hakkında yazılar yazmıştır. Ailesi adına teşekkür etmiştir



 Aldığı ödül haricinde,
Çağdaş Eğitim Vakfından, Kadın Adaylarını Destekleme Derneğinden,
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Ataköy İlköğretim Okulundan, Ankara Edom org.’dan, Sarıyer Belediyesinden, İstanbul Kültür Üniversitesinden, Didim Belediye Başkanından, İstanbul Engelliler ve Sokak Çocukları Koruma Rehabilitasyon Derneğinden, Gönülbirliği Kültür ve Yardımlaşma Derneğinden, Kuşadası Belediyesinden, Samsun Valisinden, Kadın Adayları Destekleme Derneğinden gibi Vakıf ve Derneklerden, Okullardan Teşekkür plaketleri almıştır.

 









    FRAGMAN